Invisible link to canonical for Microformats
banner Mind Muscle Club |

Mind Muscle Club |


Card image cap

Mind Muscle Club

Hoe werk jij aan jouw mentale gezondheid?

Mind Muscle Club is een baanbrekend idee dat de manier waarop we denken over mentale gezondheid herontwerpt. Het is een plek waar mensen hun mentale veerkracht kunnen opbouwen en leren over belangrijke levensonderwerpen die vaak over het hoofd worden gezien in traditionele onderwijs- en gezondheidszorginstellingen. In tegenstelling tot traditionele sportscholen richt de Mind Muscle Club zich niet op fysieke fitheid, maar eerder op mentale fitheid. Dit is nu belangrijker dan ooit, aangezien we te maken hebben met ongekend veel stress, angst en depressies.

Mind Muscle Club is een laagdrempelige locatie waar iedereen zich comfortabel en veilig kan voelen. Binnen de sportschool kan je deelnemen aan een scala aan activiteiten die zijn ontworpen om je te helpen jouw mentale veerkracht te versterken. Deze zijn onder andere mindfulness-oefeningen, groepstherapiesessies en workshops over assertiviteit, seksualiteit en seksuele identiteit. Door de eerste Mind Muscle Club in Eindhoven te presenteren, hopen de studenten iedereen te inspireren om aandacht the hebben voor hun mentale gezondheid zoals ze dat hebben voor hun fysieke gezondheid. Bovendien hopen ze dat deze installatie een cross-over in gang zet binnen de Nederlandse fitness- en mentale gezondheidsindustrie. De droom van de studenten is een toekomst vol met echte Mind Muscle Clubs, die net zo normaal zijn als fysieke sportscholen dat vandaag zijn.


Card image cap
Card image cap

Card image cap


Over de designers

Card image cap
Tamay Oudhof (1998) en Floor Oomen (1998) hebben de Mind Muscle Club ontworpen voor DDW 2023. Het concept ontstond uit het afstudeerproject van Floor over het verminderen van wachttijden in de jeugd GGZ. De belangrijkste ontdekking is de nood aan een preventief zorgsysteem. Hierdoor ontstond het idee om aan de mentale gezondheid te werken in een sportschool, net zoals je aan je fysieke gezondheid werkt.

Dit concept kwam tot leven door Tamay en Floor. De bezoeker kan hun visie op mentale gezondheid ervaren door een kijkje te nemen in de toekomst van mentale gezondheidsclubs. Ze willen ook het maatschappelijk perspectief op mentale gezondheid veranderen, door het van een negatief en zwaar onderwerp naar een open en lichte ‘conversation starter’ te doen groeien. Ze hopen dat deze installatie hiertoe een aanzet geeft.


Wat doen we bij TU Delft
Industrieel Ontwerpen?

Een gezonde samenleving start met een goede menselijke gezondheid. Onderzoekers en studenten van TU Delft Industrieel Ontwerpen dragen hieraan via projecten in de hele gezondheidszorg - van preventieve zorg en behandeling tot vragen over welzijn. Geestelijke gezondheid wordt steeds belangrijker. Het begint met begrijpen hoe je je voelt en over je gevoelens met anderen te praten. In plaats van "goed" of "prima" te antwoorden op de vraag "hoe gaat het?", kunnen we wat meer in de diepte gaan om zo elkaar echt te begrijpen en dichter bij elkaar te komen. De Emotion Typology, ontwikkeld door hoogleraar Pieter Desmet en medewerkers, is een nuttig hulpmiddel in dit proces en vormt de basis voor een experiment tijdens het Dream.Discover.Design weekend dat bezoekers wil aanmoedigen om hun gevoelens te identificeren en openlijk te tonen.


MEER WETEN OVER
TU DELFT EN HIER STUDEREN?
JAZEKER!