Invisible link to canonical for Microformats
banner Personal Companion POS |

Personal Companion POS |


Card image cap

Personal Companion POS

Worden wij vrienden met robots

Tegen 2030 domineert het Abonnement-tijdperk, waarbij de traditionele waarde van eigendom werd verdrongen ten gunste van wegwerpbaarheid en gemak. Het huren van woningen was al lange tijd een trend, maar in dit tijdperk staat alles te huur. Apparaten, uitgerust met sensoren, rekenen gebruikers onderweg af en vallen uit wanneer niet betaald wordt. Ook. Met de nieuwste technologieën in robotica en AI wordt zelfs gezelschap een handelswaar.

“In dit tijdperk, waar menselijke interacties vaak beperkt en omslachtig aanvoelden, bieden wij de perfectie van op maat gemaakt gezelschap. Met geavanceerde robotica en AI beloven we AI-gestuurde metgezellen die afgestemd zijn op uw unieke verlangens, altijd klaarstaan, zonder de complexiteit en onvoorspelbaarheid van het menselijk temperament. Maar onthoud, in tegenstelling tot mensen, werken onze robotische metgezellen niet gratis. Daarom hebben we flexibele abonnementsplannen geïntroduceerd die aansluiten bij uw behoeften en budget. Kies voor ons alles-in-één maandpakket of de flexibelere pay-as-you-go optie, zodat u alleen investeert in het gezelschap dat u echt zoekt.”

In deze installatie duikt kunstenaar en PhD candidate Eric Gu in deze satirische visie en presenteert een installatie dat symbool staat voor dit tijdperk: een selfservice kiosk, de tool waarmee je een AI-metgezel kunt samenstellen. Dit is geen eerbetoon aan technologische vooruitgang, maar een uitnodiging tot introspectie. Het roept de bezoeker op om na te denken over de fijne balans tussen technologie en menselijkheid en stelt vragen over de ontwerpen en innovaties die een impact hebben op onze toekomst. Door deze ervaring word je uitgenodigd om na te denken over de inherente gevaren van het commodificeren en uitbesteden van de meest intieme aspecten van ons leven.


Card image cap
Card image cap

Card image cap


Over de designers

Card image cap
Eric Gu's (1991) reis naar de wereld van AI begon onverwacht terwijl hij onderzocht of hij een cyborg kon worden. Gedurende de afgelopen zeven jaar heeft hij het delicate evenwicht tussen mensgericht ontwerp en het enorme potentieel van AI verkend.

Als consultant voor designinnovaties heeft Eric bedrijven uit alle segmenten - van Fortune100s tot startups - geholpen hun visie te realiseren, met name als het gaat om AI-gestuurde producten.

In de academische wereld heeft Eric's onophoudelijke zoektocht naar inzicht een duidelijk pad uitgestippeld. Aan het Imperial College London gaf hij mee het curriculum "Augmented Designer" vorm. Momenteel, als PhD candidate aan de TU Delft, verdiept hij zich in de samensmelting van AI en design. In zijn meest recente studie, "Synthetic Stakeholders", onderzoekt hij de genuanceerde wisselwerking tussen mensen en AI-objecten in een wereld waar traditionele grenzen vervagen.

Terwijl hij het complexe snijpunt tussen ontwerp, technologie en menselijke evolutie navigeert, streeft Eric ernaar om betekenisvol bij te dragen aan een toekomst van harmonieus samenleven tussen allerlei soorten wezens.


Wat doen we bij TU Delft
Industrieel Ontwerpen?

AI komt steeds vaker voor in de wereld om ons heen - in alles van robots tot koelkasten en kleding. Nu deze producten hun intrede doen in ons professionele, sociale en zelfs intieme privéleven, onderzoekt het Expressive Intelligence Lab van TU Delft Industrieel Ontwerpen hoe we ze op een betekenisvolle en sociale manier kunnen ontwerpen. Een praktisch voorbeeld is het project Dramaturgy for Devices, waar onze faculteit deel van uitmaakt onder leiding van universitair hoofddocent Marco Rozendaal. Het project onderzoekt wat er nodig is om deze sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dit onderwerp is ook een belangrijk aspect in onze masteropleiding Design for Interaction.


MEER WETEN OVER
TU DELFT EN HIER STUDEREN?
JAZEKER!