Invisible link to canonical for Microformats
banner Unconscious Bias |

Unconscious Bias |


Card image cap

Unconscious Bias

Zijn de maatschappij & systemen op jou afgestemd?

Deze installatie houdt de samenleving een vernieuwende en verfrissende spiegel voor. Bij deze studenten is het centrale thema buitensluiting in de samenleving. Ieder mens heeft weleens meegemaakt dat een product niet aansloot op zijn of haar noden. In een wereld waar we steeds duurzamer moeten omgaan met producten zou het best wel chill zijn als elk product bij ieder mens zou passen. Helaas is de ontwerpwereld daar nog niet klaar voor, omdat veel designers het ‘self-user syndrome' hebben. Waarbij ze denken: ‘het product werkt perfect… voor mijzelf, dus ik hoef niks aan te passen’. Hierdoor komt het nog steeds voor dat er producten, services, en systemen zijn die niet gebruikt kunnen worden door verschillende groepen mensen in de samenleving.

Hoe gaan we dit rechtzetten? De installatie is gebaseerd op een theorie van Joris Luyendijk. Zijn ‘7- vinkjes’-theorie stelt dat er zeven aspecten zijn die bepalen hoe welvarend je in de samenleving gaat zijn. Deze theorie hebben de studenten zelf omgevormd naar de '7-vinkjes-van-Design'-theorie. In een notendop houdt dit in dat een mens zeven eigenschappen heeft die bepalen of de ontwerpen in de wereld op hen zijn afgesteld.

Zij stellen dat zeven eigenschappen van de gebruiker bepalen of de wereld goed of slecht voor hen is ontworpen. Dit zijn facetten van het dagelijks leven waar je je niet altijd bewust van bent. Helaas worden deze facetten onbewust (maar soms ook bewust) niet overwogen in ontwerp.

De zeven interacties die je kan ervaren in onze installatie zullen ervoor zorgen dat ook jij, als Dutch Design Week-bezoeker zal worden buitengesloten. Stel dat jij toch anders bent dan de gemiddelde DDWbezoeker - en dus niet over alle zeven vinkjes van Design beschikt - dan is er een kans dat je voor het eerst wordt ‘binnen’gesloten. Hoe we dat doen? Je bent uitgenodigd om te komen ervaren ‘what design can do’.


Card image cap
Card image cap

Card image cap


Over de designers

Card image cap
De studenten noemen zichzelf marrenathan design. Een avantgardlistisch design duo uit Delft dat de wereld niet perse mooier maakt. Marre van der Schee (1998) en Nathan Douenburg (2001) leerden elkaar kennen tijdens hun eerste jaar Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Hun eerste project tijdens een vak over vormgeving en gevoel, was het ontwerpen van een kruk. Hieruit ontstond de 'gezichtkruk', een kruk met een zitvlak in de vorm van een mensengezicht, waarbij ‘ellende’ de belangrijkste emotie is die door de gebruiker moet worden ervaren. Dit project heeft de toon gezet voor de rest van deze innovatieve samenwerking.
Dat ontwerp soms ook ellendig mag zijn, is een belangrijke insteek in het werk van marrenathan design. Hieruit volgde dan ook het idee voor deze expositie. Een wereld waarin iemand zich eindelijk afvraagt: ‘Is de wereld voor mij ontworpen?’. Het antwoord is waarschijnlijk nee.
De motivatie voor dit project kwam voor Nathan voort uit het feit dat hij in zijn leven vaak in directe kringen in aanraking kwam met mensen met handicaps en beperkingen, waardoor het moeilijk is om de wereld als normaal en ‘voor iedereen’ te beschouwen. De mens die niet de norm is voelt ‘slecht design’ het meest, maar zijn meestal ook de mensen die niet de middelen hebben om dit recht te zetten. Zijn doel is om gewaarwording te stimuleren bij de mensen die het verschil kunnen maken, terwijl ze zichzelf daar misschien nog niet bewust van zijn.
Marre besloot ooit een boek te lezen over (on)gelijkheid en ontwerp, en daardoor is haar blik op de wereld voorgoed veranderd. Ontwerp is niet neutraal en het is goed om hierbij stil te staan. Omdat producten en services die voor ‘iedereen’ bedoeld zijn, vaak niet door iedereen gebruikt kunnen worden. Hoe pak je dit aan?
Samen vormen Nathan & Marre marrenathan design. Het duo lijkt van een afstand bezig te zijn met performance art of een te lang uitgedachte grap, maar de vraag “What design can do” houdt hen elke dag bezig. “Innovate or die” is hun motto, en samen zorgen zij voor die verfrissende blik op producten, services en systemen om ons heen.


Wat doen we bij TU Delft
Industrieel Ontwerpen?

Studenten en onderzoekers werken aan een eerlijkere, meer inclusieve samenleving via vakken zoals Inclusive Design en Culture Sensitive Design en via labs, waaronder het Inclusive Design Lab en het AI DeMoS Lab . Tijdens hun afstudeerproject werken studenten samen met gespecialiseerde organisaties om producten en diensten voor mensen met specifieke behoeften te verbeteren. Onlangs ontwikkelde een IDE-alumnus een veilig online betaalsysteem voor blinde en slechtziende gebruikers.


MEER WETEN OVER
TU DELFT EN HIER STUDEREN?
JAZEKER!